Posted on

Ultramarines : A Warhammer 40.000 movie – Era si timpul!

http://www.raluk.ro/ultramarines-a-warhammer-40-000-movie-%E2%80%93-era-si-timpul/

Nota IMDb: 6/10

Creat de Games Workshop, universul Warhammer este unul dintre cele mai vechi universuri fantasy. La inceput a fost un simplu table game, dar cu timpul s-a extins, mari companii producatoare de jucarii au obtinut licenta pentru a crea jucarii inspirate din acest univers. Jucariile au fost urmate de aparitia jocurilor pe calculator iar intr-un final, rugile mele au fost ascultate si un prim film animat bazat pe acest univers a aparut.

In the grim darkness of the far future there is only war

Este mileniul patruzeci si unu, in intunericul sumbru  al viitorului este doar razboi. Imparatul omenirii poarta o lupta constanta pentru a proteja umanitatea de ororile spatiului. La marginea imperiului, extraterestrii pandesc si comploteaza….si demoni Chaos patrund in realitatea noastra. In calea lor stau doar puternicii Space Marines, ei sunt mai mult decat simplii muritori, ei sunt din otel si nimicitori. Ei sunt campionii omenirii. Dar cei mai mari dintre ei sunt Ultramarines.

Aceasta este o scurta introducere pe care filmul o ofera in primele 5 minute pentru ca si cei care nu au auzit niciodata de acest univers sa aiba un mic habar despre ce este vorba. Dupa numele filmului si dupa scurta descriere, povestea este concentrata in jurul unui echipaj de Ultramarines, care raspund unui apel de primejdie de pe planeta Mithron. Acolo se aflau Imperial Fists, care protejau un altar, dar nu mai dau nici un semn de viata.  Echipa de Ultramarines formata din 10 membrii printre care se afla Severus si Proteus se indreapta spre respectiva planeta.

Scenariul poarta semnatura lui Dan Abnett, care a scris peste 25 de carti bazate pe universul Warhammer, chiar daca din scurta descriere povestea nu pare iesita din tiparul obisnuit , elementele care il scot in evidenta sunt intalnite pe parcurs. Pot sa spun ca finalul m-a surprins si n-am reusit sa-l anticipez.

For the Emperor !

Dupa cum spuneam, filmul este o animatie, dar una cu un buget destul de mic. Astfel, calitatea animatiilor nu este ceva nemaivazut, dar atentia la detaliu este excelenta. Armurile, armele si vehiculele arata foarte bine. Mediul inconjurator nu este la fel de bogat in detalii, dar detaliile care se gasesc au fost alese cu grija astfel incat sa contribuie la crearea universului Warhammer cat mai autentic.

La  capitolul atmosfera, pe langa paleta de culori sterse, contribuie coloana sonora. Ce m-a dezamagit insa a fost voice acting-ul. Nici unul dintre actori nu a reusit sa dea viata unei voci demne de un Ultramarine. Pur si simplu se simte superficialitatea si nu reuseste sa convinga in momentele cheie ale povestii.

Printre personajele filmului, doua sunt remarcabile deoarece ele reprezinta stereotipuri. Proteus reprezinta tipul novicelui dornic sa se afirme iar Severus tipul batranului intelept.

Ce se poate spune despre regizor si actori?

Multe lucruri nu se pot spune despre regizor.  Ultramarines fiind primul sau film de lung-metraj. Pe numele sau, Martyn Pick, a facut o treaba destul de buna, a reusit sa captureze actiunea si derularea evenimentelor intr-un mod placut. Printre vocile care dau nastere echipei de Ultramarines se afla John Hurt, care a fost nominalizat la 2 premii Oscar. Pe acesta ati avut ocazia sa-l vedeti intr-o multime de filme bune, printre care Alien, V for Vendetta sau Hellboy. In rolul novicelui dornic sa se afirme il gasim pe Sean Pertwee care poate fi urmarit in Dog Soldiers sau Event Horizon. Terence Stamp, nominalizat la randul lui la Oscar, il gasim in rolul batranului intelept. Cei care au vazut Wanted sau Star Wars The Phantom Menace ii vor recunoaste vocea.

Ce spun criticii despre Ultramarines?

Dupa cum ma asteptam filmul a primit recenzii mixte. Unii critici au laudat povestea care este relativ scurta dar cu buna interactiune intre membrii echipei, in timp ce altii au spus ca povestea este simpla si prea lenta ca sa iti “fure” atentia. Coloana sonora a fost vazuta ca un punct forte, dandu-i filmului o atmosfera reala. Atentia la detaliu a fost laudata la randul ei, fiecare bucata de sticla pictata spunand o poveste.  Din pacate nici pe metacritic nici pe rottentomatoes filmul nu are un calificativ, lucrul asta datorandu-se in mare parte bugetului redus si lipsei advertising-ului.

Verdictul 7

Pasionatii universului Warhammer sunt sigur ca au vazut  acest film, daca nu l-au vazut  ar face bine sa-l vada cat mai curand. Daca va plac SF-urile acordatii o sansa, s-ar putea sa va atraga acest univers si sa vreti sa stiti mai multe despre el, iar daca nu intrati nici in categoria pasionatilor de SF, puteti sa-l ocoliti, nu este filmul pentru voi. Personal, astept urmatorul film bazat pe acest univers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s