Posted on

Rubber – Anvelopa ucigasa

http://www.raluk.ro/rubber-anvelopa-ucigasa/
Nota IMDb: 6.1/10

Oscarele si Globurile de Aur au trecut de ceva timp, pana la aparitia blockbuster-erelor mai avem de asteptat cateva saptamani. Acum este acel “anotimp” al filmelor cand, chiar daca apar filme bune, nu vor ajunge la Oscar decat 1-2% dintre ele. Pe langa aceste filme bune isi fac aparitia si o multime de alte filme de duzina,care nu stiu exact ce vor sa fie. Din aceasta a doua categorie face parte si Rubber.

Are You Tired of the Expected?

In California, o anvelopa pe nume Robert, care a fost abandonata in desert prinde viata si isi descopera puterile telepatice, care ii ofera posibilitatea de a distruge fara nici cel mai mic. Pentru inceput, el isi exerseaza “abilitatile” pe diferite creaturi ale desertului si pe obiecte.Dupa scurt timp,se indreapta spre un mic orasel unde isi continua antrenamentul…..pe oameni. Totul decurge foarte bine pentru acesta pana in momentul in care devine obsedat de o anumita domnisoara.

Toata evolutia aceasta a caciucului, din momentul “nasterii” pana spre finalul filmului este urmarita de niste asa numiti spectatori cu ajutorul binoclurilor de pe un deal din apropiere.

Este observabil faptul ca regizorul a dorit sa creeze un film apropiat de stilul lui Quentin Tarantino sau Robert Rodriguez, care datorita talentului si al ciudateniei dau nastere la adevarate capodopere. In cazul lui Rubber nu se poate vorbi despre acel talent, lipseste cu desavarsire.Pe de alta parte filmul este ciudat, dar nu neaparat in sensul bun al cuvantului.

Cand am vazut filmul etichetat ca si comedie horror, m-am asteptat la o combinatie placuta intre cele doua elemente. N-am schitat nici un zambet si nici n-am facut ochii mari la nici o scena din tot filmul. Pe masura ce actiunea se derula, diverse scene erau presarate cu evenimente fara nici o logica, care pareau “rupte” din alte filme.

Despre personaje nici nu pot sa vorbesc, acestea apar si dispar foarte repede, nici unuia nu i se acorda o importanta deosebita. Probabil ca s-a dorit ca toata atentia telespectatorului sa fieconcentrata  asupra cauciucului. Problema e ca nici asta nu s-a reusit, intrucat filmul plictiseste cu multe scene in care nu se intampla nimic, protagonistul doar se plimba.

Cand filmul a fost o simpla idee suna foarte bine, dar trebuia sa ramana acolo sau sa fie pusa in practica de cineva mai compentent.

Despre actori si regie ce se poate spune?

In spatele acestei anvelope ucigase se afla regizorul si scenaristul Quentin Dupieux. Rubber este cel de-al treilea film al regizorului de origine franceza. Pe langa pasiunea pe care o exercita pentru filme, acesta este DJ, compozitor si producator. Numele lui de DJ este Mr. Oizo. Probabil ca trebuia sa ramana doar DJ. Un alt film ciudat al acestuia este Nonfilm.

Roxane Mesquida o interpreteaza pe tanara pentru care anvelopa in cauza exercita o obsesie. Aceasta si-a mai facut aparitia in filme precum Kaboom sau Sheitan. Politistul care investigheaza crimele produse de un tip neobisnuit este interpretat de Stephen Spinella, care poate fi urmarit si in Milk.

Ce spun criticii despre Rubber?

Rubber a facut ce a facut si a obtinut calificative socant de mari pe site-urile de specialitate. Sa gasesti ceva bun in absurditatea asta de film e ceva. Tomatometer-ul celor de la rottentomatoes.com informeaza ca filmul este 70% fresh bazat pe 54 de recenzii. Cei de pe metacritic.com au fost ceva mai cu picioarele pe pamant si i-au oferit filmului 59/100, calificativ bazat pe 18 recenzii. Chiar daca a obtinut calificative bune, la premiera de la Cannes filmul nu a fost primit deloc bine. Cei de la Variety au spus ca filmul nu este nici amuzant, nici infricosator si nici inteligent. IndieWire afirma ca filmul este unul dintre cele mai bizare experimente din ultima perioada.Totusi, cei de la Twitch Film afirma ca pelicula Rubber este filmata impecabil si bine proiectata.

Verdict : 5

Rubber este absurd, ciudat si bun de urmarit daca esti “fumat”, pentru asta cred ca e filmul perfect. Altfel, evitati-l, este unul din filmele care trebuia sa ramana la conceptul de trailer sau maxim film de 10 minute si nici vorba de 85 de minute.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s