Posted on

Gigabyte M8000X Review

Producător: GIGABYTE

Nume produs: M8000Xtreme

Informații: http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mouse/Products_Spec.aspx?ProductID=3314

Preț aproximativ: 200 lei

Anul trecut Gigabyte a debutat pe segmentul periferice pentru gaimng cu seria „Ghost” din care făceau parte o tastatură, un mouse și un pad. Dacă vă mai amintiți, M8000 Ghost se număra printre primii mouși testați de noi. Iată că anul acesta un nou membru se alatură familiei fantomelor: Gigabyte M8000Xtreme, sau pe scurt M8000X.

M8000X este un mouse mediu ca mărime, cu greutăți suplimentare, cablu matisat și USB aurit. Forma sa este ergonomică și este destinat pentru dreptacii care petrec mult timp la PC :). Senzorul său performant se poate adapta pentru orice utilizare, iar skate-urile incluse completează combinația.

Produs Gigabyte M8000 Ghost Gigabyte M8000Xtreme Ghost
Dimensiuni 126(Lungime)* 74(Lăţime)* 43(Înălţime) mm şi o greutate de 145g +/- 38g 126(Lungime)* 74(Lăţime)* 43(Înălţime) mm şi o greutate de 145g +/- 38g
Senzor AVAGO 6090 Laser AVAGO 9500 Laser
Rezolutie Între 400 şi 4000 DPI Până la 6000 DPI
Acceleratie maxima 20 G 30 G
Macro / Profile / Memorie interna Da, 5 butoane programabile, 3 profile personalizabile. Da, 9 butoane programabile, 5 profile
Lungime cablu 1.4 m 1.8 m
Accesorii Greutăţi, un set de skate-uri, software, manual de utilizare. Greutăţi, un set de skate-uri, software, manual de utilizare.
Culori disponibile Negru-Gri mat Negru-Gri mat

Ambalaj și accesorii

Ambalajul nu are nimic ieșit din comun,se aseamana cu a altor mousi și partea din spate se deschide pentru o scurtă prezentare a produsului imprimată pe ea, cu mici typo-uri amuzante pe cutie. Înăuntru găsim un set de 4 greutăți (3x6g, 1x20g) și cutia lor, două skate-uri din teflon, manualul,  CD-ul cu software și desigur mouse-ul. Pentru galerie foto, click aici și aici.

Prezentarea

Este comod și nu transpiră palma deloc. In comparatie cu alti mousi de pe piata, este mai mic iar toate greutățile puse ii ofera stabilitate si se mișcă la fel de ușor.

Butonul care ajustează DPI-ul (în timp real) este situat pe mouse. Este destul de  greu să apeși accidental, acesta comportându-se ca un schimbător de viteze automat. Mișcatul său în față marește sensibilitate iar în spate o reduce. Mouse-ul are 4 valori presetate: 810, 1620, 3240 și 6030  DPI care pot fi ușor modificate din software-ul său.

Rotița de scroll nu a fost modificată prea mult. Ea este din plastic, cu cauciuc gradat pe mijloc pentru aderenta. Tilt-ul merge bine și în plus suportă macro-uri, dar ce mi-a plăcut este feeling-ul în momentul în care îl apeși: simți că e un buton în toată regula, nu ca la alți mouși unde apeși cu grijă.

Sub butonul pentru DPI, aproape în centrul mouse-ului este scris „GHOST”. Scrisul este iluminat iar culoarea se schimbă în funcție de profil (roșu, verde, albastru,  mov și turcoaz și încă 23 de culori care se pot schimba din software). La fel ca la M8000, lumina pulsează discret.

Pe partea stângă a mouse-ului avem două butoane programabile . Un pic mai în față se găsește memoria internă pentru macro-uri. Ea totalizează 32kb și poziția ei este  evidențiată prin sigla GHOST . Deasupra siglei, la marginea click-ului stanga avem 4 leduri roșii consecutive pentru cele 4 nivele DPI. Tot pe partea stanga (deasupra grip-ului)  avem doua butoane care nu sunt puse foarte inspirat. Butonul de forward merge apasat bine, dar pentru cel de back este necesară apăsarea cu mijlocul degetului mare pentru a evita mișcarea mâinii de pe mouse.

În partea dreapta este butonul pentru profile. Acesta este gândit pentru a fi apăsat de „pinky finger” și nu poate fi apăsat accidental. În general, butoanele sunt bine poziționate si este puțin probabil să fie apăsate accidental.

Testarea

Mai departe am testat comportamentul pe diferite suprafete. Pe cel din material fin (Razer Goliath Speed) frecarea este mica, și mouse-ul aluneca foarte usor. Pe Goliathus Control (din material aspru) frecarea este mai mare iar precizia creste. Am mai testat si pe Razer Exact Mat, un pad dur care a alunecat cel mai bine. Până la urmă, între Goliathus Control si Exact Mat nu este mare diferență, depinde de preferinte.

Skate-urile suplimentare oferite în pachet sunt de departe cele mai bune care le-am testat până acum. Sunt foarte bine realizate, alunecă extrem de ușor pe orice suprafață și nu se compară cu cele precedente. Frecarea este foarte mică, și nu auzim nici un zgomot indiferent de suprafața pe care este mișcat mouse-ul.

Mouse-ul este ergonomic și destinat pentru palm grip. Aceasta este cea mai comodă metodă si  palma se odihnește pe mouse și te poți juca vreme îndelugată. Claw grip-ul ofera  viteză și precizie mai mare in jocuri, nu incomodează mâna, dar e solicitant. Fingertip grip nu il recomand, mouse-ul este greu de miscat doar din degete. Chiar daca adaugam si greutatile controlul mouse-ului ramane imprecis.

Mouse-ul a fost creat pentru utilizare îndelugată. Marimea sa și ușurința cu care il folosesti în orice joc (și nu numai) îl fac o alegere bună pentru majoritatea gamer-ilor. Alegerea grip-ului depinde doar de utilizator, M8000X se comportă foarte bine în ambele cazuri.

Pe ambele părți ale mouse-ului avem așezat câte un grip din cauciuc fin. Acestea sunt bine gândite deoarece mâna nu transpiră deloc și nici nu se acumulează mizerie pe ele. Acestea acoperă aproape integral lateralele mouse-ului, astfel se pot odihni orice degete, indiferent de mărime.

Am testat mouse-ul în câteva tipuri de jocuri: rulat  UT3, Assassin’s Creed 2 și Warhammer 40k . În acest scop am scos accelerația, din windows cu ajutorul unui patch.

Shooter-ele sunt cele mai intense jocuri și cer un mouse performant. În UT3 am testat  cele 4 preset-uri cu care vine mouse-ul. La 6000 DPI ținta si cursorul sunt incontrolabile. Un pic mai aproape de realitate este cel de 3200 DPI dar performanța nu este optimă. La 1600 DPI mouse-ul se comportă foarte bine în joc și oferă continuitate gameplay-ului.  La 800 DPI este necesară ridicarea mâinii de pe pad pentru a face o rotație completă de 360 de grade.

In Assassin’s Creed 2 am folosit 3200 DPI și nu au fost întâmpinate probleme. Fiind 3rd person action,  nu contează foarte mult precizia, nefiind  la fel de antrenant sau solicitant ca un shooter.

În Warhamme 40k lucrurile stau cam la fel. O rezolutie de 1800-2000 DPI este necesară pentru a mișca cursorul suficient de repede pe câmpul de luptă. Jocul este mai alert și in acelasi timp necesită  precizie. Totuși, la 6000DPI nu este jucabil, iar la 800 mâna este solicitată excesiv.

În Windows, rezoluția de 1600 DPI este optimă, atât pentru web browsing cât și alte activități.

Distanța lift-off este de 3mm, puțin cam mare. GIGABYTE a integrat tehnologia PTP (Perfect Tracking Position) în M8000X. Pe scurt, este o calibrare automată a senzorlui în funcție de suprafața pe care este folosit. Este o tehnologia foarte asemanatoare cu TC-ul de la Roccat Kone.

Mouse-ul dispune de 38 grame de greutăți, trei de 6 grame și una de 20 grame. Am testat toate combinațiile posibile și am rămas la 12 grame, unde mouse-ul este cel mai stabil și precis. Cu toate greuțățile puse, este destul de greu de mișcat, durează până se obișnuiește mâna. Și fără greutăți se comportă bine, dar nu la randamentul maxim.

Concluzie

Al doilea mouse de gaming GIGABYTE are câteva îmbunătățiri la design și funcționalitate, un software regândit, deosebit de intuitiv, user friendly și cel mai mare DPI disponibil momentan. Design-ul său îl face comod de utilizat pe perioade îndelungate, mâna nu transpiră și nici nu se adună mizerie pe el. Personalizarea extinsă face din M8000X un mouse ce poate fi folosit la orice, fie jocuri intense, tactice, de aventura sau aplicații. Multitudinea de macro-uri reduce nevoia reconfigurarii lor pentru alt joc, grație numărului mare de posibilitați. De asemenea, reținerea profilelor în memoria internă elimină nevoia de a instala software-ul pe orice alt calculator.  În cutie se găsesc accesoriile devenite astăzi standard ale unui mouse de gaming, greutăți și skate-uri, pe lângă manual și CD.  Greutățile și skate-urile nu sunt puse de formă și contează foarte mult pentru performanțele optime ale fiecărui utilizator.

Deși mai are câteva caracteristici mai slabe (scroll-ul si butoanele de back-forward), performanțele sunt per total foarte bune, am rămas cu o impresie placută și cred că va fi un succes. Prețul pentru un mouse cu perfomanțele și dotările sale este mai mult decât rezonabil.

+ Cablu matisat și USB aurit.

+Ergonomie și dotări

+Preț

+Software user friendly

-Butonul de scroll

-Lift-off  mare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s